Stichting
De Kleine Aarde

Bericht

Een week op De Kleine Aarde (verslag van een cursusweek voor scholieren)

door | 21 sep 1974 | Artikelen tijdschrift, Verslag

"Bij de laatste cursus (een groep middelbare scholieren en studenten uit Brabant) is het enthousiasme van twee Boxtelse deelnemers drijfveer geweest tot het schrijven van een ingezonden stuk in het (in Boxtel en wijde omgeving veelgelezen) Brabants Centrum, een onafhankelijk, niet commercieel nieuwsblad van het soort, dat wij overal zouden wensen: informatief, objectief en actueel. Het ingezonden stuk laten wij hier volgen, eerlijk gezegd wêl met een kleur op de wangen, want het gebeurt niet vaak, dat er zoveel jeugdig enthousiasme over ons projekt wordt uitgestort!"

Ruim een jaar geleden begon in Boxtel het projekt “de kleine aarde”. Men zoekt er naar milieu-veilige methoden in de land- en tuinbouw en probeert met zo weinig mogelijk machines te werken. Bovendien wordt aandacht besteed aan zaken als bodem-onderzoek, energie-problemen en gezonde voeding. In het begin leek het landelijk van opzet te worden, maar al gauw bleek dat de initiatiefnemers bovenal streven naar decentralisatie, zodat Boxtel en direkte omgeving er de vruchten van kunnen plukken.

Dit laatste brengt zo’n projekt veel dichter bij en zo stapten we, twee jonge inwoners van Boxtel, op maandag 29 juli de van Coothhoeve binnen om het allemaai zelf eens mee te maken.

De eerste ogenblikken sta je helemaal versteld van de oude koeiestal die omgetoverd is in een prachtige bij eenkomst-ruimte, van de enorme keuken en het onlangs gebouwde verblijf met diverse slaapzalen inklusief toiletten, douches en wasbakken. En dan te bedenken dat dit maar een klein gedeelte is van wat met veel enthousiasme en werklust in ruim een jaar verwezenlijkt is .

Met 18 deelnemers tussen 16 en 24 jaar hebben we ons die week met allerlei aspekten bezig gehouden. Dagelijks was er keuze uit zo’n 5 projekten met theorie en praktisch werk b.v. informatie over voeding en koken; het wieden van onkruid tussen de groenten en bijzonderheden over de tuinbouw; praten over energie en werken aan de zonnekollektor; bezig zijn met de kruidentuin of samen met een chemikus op 4 plaatsen het zout- en zuurstofgehalte, de hardheid en het geleidingsvermogen van het water meten etc. etc.

We brachten een bezoek aan een kaasmakerij bij Schijndel; zagen samen met veel agrariërs en tuinders uit Boxtel de première van een film over de biologisch dynamische landbouw; werden voor de camera’s gehaald van de Belgische t.v. die opnamen kwam maken; hadden een gesprek met een bestuurslid van het provinciaal bestuur en zo kunnen we door gaan.

Een week met vreselijk veel afwisseling, met mensen waartussen binnen enkele dagen een reusachtig fijne sfeer en samenwerking groeide, een week vol ontdekkingen die letterlijk omvloog. Het leek wel of er een nieuwe wereld voor je open ging of … een oude wereld, want we zijn veel vergeten, vooral wat ons eten betreft. Wie weet er vandaag de dag nog, dat je door het eten van granen (rijst, gerst, tarwe, haver, rogge) en peulvruchten (witte en bruine bonen, tuinbonen, snijbonen, sojabonen, erwten, linzen) een ideale “voedselsamenstelling krijgt die de zo noodzakelijke eiwitten kan opbouwen. Vroeger leefden de mensen meestal op basis van deze twee voedingsmiddelen zoals we b.v. in het oude Testament kunnen lezen (Ezechiël 4).

En dan ontdek je bij een bezoek aan een pluimveebedrijf dat de dieren daar ook altijd een mengsel van granen (66 % maismeel) en peulvruchten (15 % soyaschroot) krijgen om die noodzakelijke eiwitten op te kunnen bouwen en evenzo staat het bij de varkens en de koeien. Een vreemde gewaarwording is, dat het “noodzakelijke” van vlees eten alleen maar schuilt in het feit dat we eiwitten nodig hebben die we zelf (zonder vlees) ook best kunnen maken. Dan is je lapje vlees toch wel duur betaald alleen voor de smaak en het idee.

Nu het er op lijkt, dat vlees onbetaalbaar gaat worden, kunnen deze gegevens ons helpen bij een gezonde maaltijd, want waarom zouden we nog elke dag 60 jaar lang aardappels eten? Een dag gerst, of tarwe, of rogge, of rijst, of boekweit met een heerlijke saus van volkorenmeel en sojameel brengt een dagelijkse afwisseling en geeft met peulvruchten een volwaardige voeding. Wie nog een hooikist heeft staan kookt de granen 5 minuten en zet de pan er dan in. Zo kook je bijna gratis wat weer scheelt op de gas- of elektriciteitsrekening. En dit is dan nog maar een van de vele tips die je meekrijgt.

We kunnen zo nog wel enkele kolommen vullen maar misschien hebben we u al nieuwsgierig genoeg gemaakt naar het projekt in en om de van Coothhoeve op Munsel. Het is ons duidelijk geworden dat we er ons voordeel mee kunnen doen.

Niet alleen scholen, verenigingen, middenstanders, agrariërs en tuinders, maar alle Inwoners van Boxtel. Daarnaast zal er een positieve uitstraling voor midden-Brabant van uit gaan en misschien zelfs wel voor heel Nederland. Het gemeentebestuur zal met de gezonde beslissing om subsidie toe te kennen aan dit unieke projekt in Boxtel wel weinig moeite hebben.

Meer archiefitems

Einde van pionieren in De Kleine Aarde

Eind 2010 sloot De Kleine Aarde haar deuren. Het was het begin van een periode van 12 jaar waarin gemeente Boxtel met ondernemers en omwonenden zocht naar een nieuwe duurzame invulling. Ook gaat het in deze video over het Ecopaviljoen, een bouwwerk om te oefenen met duurzaam bouwen met stro en leem. De ervaringen paste men later toe bij de realisatie van het ecodorp: www.ecodorpboekel.nl

Ombouw Van Cooth Hoeve tot Werkplaats

De Werkplaats is sinds 2023 de nieuwe naam van de Van Cooth Hoeve. Plaats De Kleine Aarde creëerde deze inspirerende groene ontmoetingsplek om te genieten van eten, te leren over voedsel en natuur en om te verbinden met elkaar. Onderstaande video toont de oude en nieuwe situatie. De werkplaats is sfeervol ingericht met tweedehands meubels en tweedehands planten. Ook goed te zien op de website van biomimicry architect Lydia Fraaije.
No results found.