Maandag 4 juni ’73 is ons project “De Kleine Aarde” onderscheiden met de Margriet-Milieuprijs 1973, ons uitgereikt door dr. S.L.Mansholt en minister Vorrink van Volksgezondheid en milieuzaken. Naar schatting 150 genodigden bevolkten op die dag (na weken van regen werkelijk stralend weer) de Van Cooth Hoeve, door ca. 20 vrijwilligers en met veel hulp van de gemeente Boxtel (de eigenaresse van het gebouw en de grond) schoongemaakt, gewit en in de bloemetjes gezet. De TH Eindhoven stelde een tentoonstelling over energie (ook alternatieve energie) ter beschikking en met hulp van velen werd ook door ons zelf een tentoonstelling op touw gezet van foto’s, experimentele opstellingen etc. (o.a. methaangisting).
De 4e juni is voor ons een mijlpaal geworden. Enkele weken tevoren bereikte het bericht van de prijs ons officieus en toen realiseerden wij ons wat ons boven het hoofd hing. (want: hoe kun je op een oude, door en door vuile en tochtige boerderij 150 gasten ontvangen, onder wie enkele zelfs de aandacht trekkende mensen als Mansholt ?) Het werd dus hard werken geblazen en achteraf kunnen wij zeggen, dat het is gelukt, ook al werd het wel wat facade-politiek. Door het meewerken van de gemeente (opknappen van tot voordien verwaarloosde zandwegen rond de hoeve, verharden van het erf, het plaatsen van vlaggemasten etc.) kregen wij de handen iets meer vrij voor het aanschouwelijk maken van enige projecten, zoals het kringloophuis (een koepelvormig bouwwerkje, 6 meter diameter, gemaakt van een isolerende cement/kurk combinatie, af te dekken met een dunne gewapende schaalbetonlaag), een zonnewaterdestillatie-toestel, een zonnecollectorinstallatie, een kleine windmolen etc).
Ja, en dan de dag zelf. Het verliep allemaal veel informeler dan wij hadden verwacht en was bepaald gezellig, sommige momenten. De heer Mansholt zei enige indringende waarheden over energie- en grohdstoffenverkwisting, ongelijke inkomensverdeling en hij zei zelfs enige vriendelijke en stimulerende dingen over biologische landbouw (een soort landbouw, die overigens spot met EEG-normen en andere op groei en produktie gerichte nastrevingen). ‘s-Middags was er een discussie, waarbij minister Irene Vorrink zich niet onbetuigd liet en enige verheugend vooruitstrevende opmerkingen maakte, die zij in haar beleid hopelijk zal kunnen honoreren, (neen, lezer, verwacht hier geen uitvoerig verslag; daarvoor zijn de dag- en weekbladen; hieronder wêl een weergave van twee schoolverslagjes, die kinderen van de Boxtelse Molenwijkschool voor ons maakten).
Financieel openden zich enige perspectieven, die dag. Ten eerste was er de f.5000. – van de Margrietprijs en ten tweede werd door de heer Pieters van de Afdeling Natuur- en Landschapsbescherming een startsubsidie van f.25.000.- aangekondigd (een subsidie ten behoeve van ons natuureducatieve werk). Daarmee kwam voorlopig een eind aan onze ergste financiële zorgen en konden wij de komende twee, drie maanden, gelijk iedere nette burger, onze rekeningen voldoen, (in de weken, die volgden, hebben zich enige honderden nieuwe donateurs/abonné’s voor De Kleine Aarde gemeld, wat onze toestand verder heeft verbeterd. Onder hen waren enkelen, die ons werk met een belangrijke gift stimuleerden).
De tweede prijs (f.2.000. -) ging naar Jaap Molenaar, een van.-.de oprichters van de Raad van Milieudefensie en milieu-publicist van het eerste uur. En dan nu twee schoolverslagjes van de 4e juni. De eerste schreef Theo Taen (9) en de tweede Gregoor van Duren (10).
Over scholen gesproken: per dag wordt de Kleine Aarde nu door gemiddeld 14 schoolkinderen bezocht. Soms 80 op één dag.
Theo:
Iedereen liep snel. De pers van een dagblad. Pesah was er ook en er waren een stuk of 12 politie’s. Meneer Kretaher was er ook. Er werden bloemen rondgebracht. Om 10 uur kwam burgemeester Pesah op zijn krak aan, aldus Hans, die we dus ook tegenkwamen. D’r was ook een lunchtent. De pers stond als klaar met hun fototoestellen, toen wij binnenkwamen. D’r was een hoog podium gemaakt. Iedereen ging om 5 of half elf koffie drinken. Ze kregen ook nog een paar broodjes de ‘r bij. O nee, het waren koekjes. Alles was goed georganiseerd. De e.e.g.man was er ook, meneer Mansholt. Achter ons lagen alle apparaturen van de pers. Om kwart voor elf Meneer Mansholt en nog 4 anderen en burgemeester Pesah het podium. Ik weet niet hoe die 4 andren heten. De foto’s werden gemaakt. Ook werden er nog stoelen rondgebracht. Tegenover het podium zaten meneer en mevrouw Leeflang, Een meneer las het schema voor van water er zo allemaal zou gebeuren. Eerst kwam burgemeester Pesch aan de beurt met zijn toespraak. Toen kwam er een mevrouw. Ze sprak over de margrietmilieudag. Toen kwam er een meneer, die had het zelfde onderwerp. Er was een maneer met Mansholt te smiespelen. Om 5 over elf werd er een doek aan de tent gehangen. De man was nog bezig hij had het nu over radio, tv, bakkers en huisvrouwen. De helft van de pers was aan het fotograferen ook had die man ja hij was nog bezig met over reclame. Eindelijk meneer Masnholt was nu bezig. 6 minuten over 12 werd de prijs aan Jaap Molenaar uitgerijkt. Daarna kwam meneer Leeflang. Ook mevrouw Leeflang kreeg een prijs. Het was een gouden vlinder. 2e werden gevelisiteerd. Als je buiten kwam zag je in de verte een witte koepel. Hans zei dat het een woonhuis was op eigen energie. Het was 6 voor 12 en ik ging naar school terug.
Gregoor:
Op het terrein waren verschillende demonstraties. Studenten uit Delft hadden een model van een koepel gemaakt.Er was ook een tentje waar je eigen produkten kon kopen.Op de deel van de boerderij was een tentoonstelling. Om half elf gingen de mensen in de grote tent. Burgemeester Pesah deed het welkomstwoord. Hij vindt het een hele eer, dat Boxtel de minister mag ontvangen. Dan krijgt de hoofdredaatrice van Margriet, mevrouw v.d. Horst, het woord. De jaarlijkse prijs van f.5.000.- + de zilvere vlinder van Max Reneman werd dit jaar verhoogd met een extra 2e prijs van f.2,000.-, geschonken door een onbekende Nederlander. Om 11.00 krijgt mijnheer Brugsma voorz. van de jury het woord. Er waren 60 kandidaten. De punten waar de jury op let zijn:
- positiviteit
- wetenschappelijkheid
- totaal milieu
- effect
- theorie
- volhouding
- prijs voor projekt.
Projekten die dicht bij de prijzen zaten waren Oosterschelde Open en Structuur en Milieubehoud. Mennsen, die er ook veel aan hebben gedaan zijn Roel van Duyn, mevrouw Vonk en Mevrouw Asselberg.
11.09 dr.Mansholt oud-voorz. van de EEG Wat mijnheer Leeflang doet is de macht van rijke onvervuilend door laten gaan. Als de westerse wereld zou willen leven zonder milieuvervuiling zou er een hele levensverandering moeten komen.
11.36 dr. Mansholt reikt de extra prijs van een cheque van f.3.000 uit aan Jaap Molenaar.
11.38 dr Mansholt reikt de prijs van f.5.000 uit aan Sietz Leeflang. De zilveren vlinder van Max Reneman wordt uitgereikt aan Anke Leeflang
11.50 Een rondleiding over het terrein.
Daarna begint de lunch. Vlak na de lunch kwam de toespraak van mevr. Vorrink. Ze was het grotendeels met dr. Mansholt eens. Alleen was volgens haar de Markerwaard niet geschikt voor proeftuinen. Later bleek dit nogal mee te vallen.