Nieuws & media

Wie iets wil weten over de geschiedenis van duurzaamheid in Nederland, moet een kijkje nemen in de archieven van De Kleine Aarde. Het Boxtelse milieucentrum speelde daarin sinds de jaren zeventig een centrale rol. De stichting die het gedachtegoed bewaakt, maakt de historie ervan inzichtelijk op haar website.
Buiten dansen, wat een leuk feestje! Kunstenaar Arne Hendriks bouwt in het park van De Kleine Aarde een duiventoren van mycelium. Om de pakken mycelium plat te krijgen voor stevige bouwlagen van de toren, organiseert hij de Gentle Disco! Meer over deze kunstenaar, zijn duiventorens en andere kunstprojecten vind je op zijn website.

Na een inwerkperiode van een paar maanden mag Ernst Jonkers zich sinds december 2024 directeur noemen van Plaats De Kleine Aarde in Boxtel. Het voornaamste doel van de ervaren vrijetijdsondernemer? Er in alle opzichten een fijne plek van maken waar gezond goed eten voor iedereen centraal staat. “Iets dat overal, altijd en écht voor iedereen zichtbaar, beleefbaar en voelbaar moet zijn.”
De Werkplaats is sinds 2023 de nieuwe naam van de Van Cooth Hoeve. Plaats De Kleine Aarde creëerde deze inspirerende groene ontmoetingsplek om te genieten van eten, te leren over voedsel en natuur en om te verbinden met elkaar. Onderstaande video toont de oude en nieuwe situatie. De werkplaats is sfeervol ingericht met tweedehands meubels en tweedehands planten. Ook goed te zien op de website van biomimicry architect Lydia Fraaije.
Mei 2023, de opening van de expo van 50 Jaar De Kleine Aarde. Met een blik op het verleden en een toelichting van Onno Niessen op de toekomst van Plaats De Kleine Aarde voor de voedseltransitie.

Het was de tijd van de oliecrisis, het rapport van de Club van Rome, 'Grenzen aan de groei', een tijd waarin wetenschapsjournalist Sietz Leeflang 'De Kleine Aarde' oprichtte, een naam die destijds was ontstaan uit angst voor schaalvergroting en de gedachte dat onze aarde in de toekomst te klein zou worden. Jan Juffermans, die in 1978 bij De Kleine Aarde kwam, vertelt erover in Vroege Vogels.

Tussen 29 april en 9 juli is er in Museum Boxtel (MUBO) een expositie over historie en toekomst van De Kleine Aarde. De expositie toont de doelstellingen en geschiedenis van De Kleine Aarde vanaf de oprichting in 1973 tot aan de doorstart in 2022. En natuurlijk is er aandacht voor de toekomstplannen van Plaats De Kleine Aarde.

De Club van Rome had net alarm geslagen, toen een groep idealisten in Boxtel de Kleine Aarde oprichtte. Op deze proefboerderij experimenteerden ze met een milieuvriendelijke manier van leven. Ze verbouwden hun eigen voedsel en probeerden zelf energie op te wekken. Hun initiatief sloeg onmiddellijk aan, al was er onderling veel strijd.

Bijna 40 jaar verscheen het blad bij de wisseling der seizoenen, van de zomer van 1972 tot en met de winter van 2009/10. Aanvankelijk alleen voor de donateurs van de toenmalige stichting van het gelijknamige ecologische project in Boxtel. Later kwam het tijdschrift ook in de losse verkoop, als hèt blad over duurzame leefstijlen en technieken. Nu kan iedereen ze thuis stuk voor stuk doorlezen.
Waarom gaan de spullen die wij kopen eigenlijk allemaal vroeg of laat kapot? En waarom hebben we een wasmachine nodig als we schone kleren willen, we kopen toch ook geen vliegtuig als we op vakantie gaan? Deze vragen gaan we stellen tijdens VPRO Tegenlicht Meet Up Boxtel op donderdag 13 februari a.s.
No results found.